Choď na obsah Choď na menu
 


a-8

8. a) Mini počítače, OS Windows, základné modely počítačových sietí, peer to peer, server – klient, deklaračná časť programu, základné objekty deklarácie.  charakterizujte mini počítače 
Minipočítače slúžia na prepojenie internetu vecí s napríklad domácimi spotrebičmi a domacnosťou napríklad kurenie, ohrev  vody atd. Poznáme 
Raspberry Pi je minipočítač (8x5x2cm) za 25 dolárov (32€ pri objednaní z UK) s ARM procesorom, 256, 512 MB alebo 1GB RAM, ethernetom, 2 USB portmi, HDMI a audio výstupom.  Namiesto disku obsahuje čítačku na SD karty, operačný systém na báze Linuxu sa zavádza práve z SD karty.  Napájanie je realizované cez MicroUSB port.  
Arduino je open-source platforma založená na mikrokontroléri ATMega od firmy Atmel a grafickom vývojovom prostredí, ktoré vychádza z prostredia Wiring (podobný projekt ako Arduino, teda doska s mikrokontrolérom a IDE) a Processing (prostredie pre výuku programovania). Arduino môže byť použité k vytváraniu samostatných interaktívnych zapojení alebo môže byť pripojené k softvéri na počítači 
Banana PI je veľmi podobný Raspberry PI a predchodca Banana Pro . Doska obsahuje 1GB integrovanej pamäte RAM. Má dvoj jadrový procesor ARM- Cortex A7. Ponuka pripojenie SD kartu alebo pomocou sata konektoru HDD. Zvukový výstup cez HDMI alebo 3,5mm jack. Napájacie napätie je 5V. 
charakterizujte OS Windows – druhy, registre, štart OS, sieťové inštalácie
Microsoft Windows je názov pre sériu niekoľkých rodín operačných systémov od spoločnosti Microsoft. ● Microsoft prvýkrát uviedol pod názvom Windows operačné prostredie v novembri 1985 ako nadstavbu pre operačný systém MSDOS v snahe odpovedať na narastajúcu popularitu grafických používateľských rozhraní. Microsoft Windows časom získal dominantné postavenie na celosvetovom trhu osobných počítačov. Poznáme W 1,2,3,3.1,95,98,XP,VISTA,7,8,10. Windows Phone a takisto aj Windows servery.
Keď sa spustí počítač začína bootovací proces. Tento proces sa nazýva studený štart. ● Prvá fáza spustenia počítača je POST fáza (Power on self test). ● Pretože video adaptér nie je inicializovaný, chyby ktoré sa vyskytnú sa ohlasujú pomocou zvukových signálov. Po tom ako BIOS nájde a prečíta konfiguračné nastavenie, ktoré je uložené v CMOS pamäti, Poradie bootovania zariadení BIOS spustí zavádzač, ktorý sa nachádza na príslušnej partícii. ● Niektoré počítače majú špeciálne menu, ktoré sa dá spustiť behom štartovania OS. 
Sieťové inštalácie Vyžaduje aby všetky inštalačné súbory boli skopírované na sieťový server. ● Sieťová inštalácia Windows 7 alebo Windows Vista (pravdepodobne aj Windows 8) cez sieť sa riadi nasledujúcimi krokmi Krok 1 : Pripravte počítač vytvorením NTFS partície o veľkosti najmenej 5 GB. Partícia musí byť vytvorená ako bootovateľná a musí obsahovať sieťového klienta. –Použite bootovateľný disk so sieťovým klientom, aby sa mohol počítač pripojiť na súborový server. Krok 2 : Skopírujte inštalačné médium na sieťový server. Uistite sa, že zdieľate daný adresár a sú nastavené správne oprávnenia, aby sa mohol klient pripojiť a použiť súbory. Krok 3 : Nabootujte počítač a pripojte sa na zdieľanú zložku. –Pripojte sa pomocou pomocného softvéru na sieťový priečinok. Krok 4 : Zo zdieľanej zložky spustite program inštalačný program : “Setup.exe“, umiestnený v zložke nazvanej Zdroje. –Inštalačný program nakopíruje inštalačné súbory na váš hard disk. –Po tom ako inštalačné súbory boli skopírované, inštalácia pokračuje ďalej. 

PXE BOOT.
PXE (Preboot eXecution Environment). Tento spôsob sa od ostatných líši najmä v tom, že je kompletne realizovaný na sieťovej úrovni a okrem RAM nevyužíva žiadne médium (disk, disketa a pod) lokálneho počítača. Aby však mohol bez týchto lokálnych médií, musí túto metu štartovania podporovať sieťová karta musí obsahovať tzv. PXE boot ROM, čo spĺňajú asi všetky dnešné karty. Na základné štartovanie musí byť v sieti nastavený DHCP server a TFTP server. PXE klient po štarte inicializuje PXE boot ROM, ktorý si vyžiada informácie prostredníctvom DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Odpoveď DHCP servera musí, okrem iných informácií, obsahovať meno štartovacieho súboru, ktorý sa následne PXE klient pokúsi stiahnuť prostredníctvom protokolu TFTP (Trival File Transfer Protocol). Ak PXE klient úspešne stiahne tento súbor, spustí ho a zvyšok už závisí na tom, čo tento súbor dokáže urobiť. V prípade, že tento proces zlyhá (napríklad lebo nikto neposkytuje meno zavádzacieho súboru), proces štartovania systému pokračuje iným médiom.
charakterizujte základné modely počítačových sietí z hľadiska spolupráce počítačov, popíšte princíp činnosti siete typu peer to peer a server – klient, popíšte výhody a nevýhody 
Poznáme modely TCP/IP a ISO/OSI  
Klient  server Model klient-server rozlišuje systémy klienta od systémov servera, ktoré komunikujú cez počítačovú sieť. Pri klient-server architektúre je používaný systém, ktorý sa skladá zo softvéru klienta a zo softvéru servera. Softvér alebo proces klienta môže iniciovať komunikačné spojenie, zatiaľ čo server čaká na požiadavku od klienta.  Nevýhodou je že je potrebný server čo zvyšuje náklady. 
Peer-to-peer (alebo P2P) je počítačová sieť, ktorá sa viac spolieha na výpočtovú silu koncových zariadení (počítačov) ako na sieť samotnú.
Čistý peer-to-peer prenos súborov neobsahuje ani klientov, ani servery, ale iba rovnocenné sieťové uzly, ktoré súčasne plnia voči iným uzlom v sieti úlohu servera aj klienta. Týmto sa tento sieťový model odlišuje od modelu klient-server, kde komunikácia zvyčajne prebieha cez centrálny server. Typickým príkladom client-server prenosu súborov je prenos z FTP servera a na FTP server. Jeden používateľ nahrá súbor na FTP server a potom mnoho používateľov ten súbor sťahuje, pričom nie je nutné, aby nahrávajúci a sťahujúci používateľ boli pripojení v rovnakom čase.
Pri komunikácii typu Peer-to-Peer vystupujú aplikácie ako rovnocenné, teda nie je tu prítomný server. Komunikácia prebieha priamo medzi klientami a každý peer si uchováva informácie o ostatných uzloch u seba. Tento typ komunikácie však vyžaduje väčšie množstvo prenesných dát ako je tomu v prípade klient – server, ale má výhodu, že server nie je potrebný. 
charakterizujte deklaračnú časť programu v jazyku PASCAL, popíšte základné objekty deklarácie a ich deklaráciu v programe  
Deklaračná časť- deklarujeme a definujeme objekty ktore budeme používať v príkazovej časti – návestia,konštantny,typy,premenné,funkcie,procedúry. 
Funkcia sa od procedúry líši tým, že okrem vykonania sady príkazov vráti nejakú hodnotu. Procedúry a funkcie sú podprogramy.  Funkcie sú špeciálne procedúry ktoré maju za ulohu dať jeden výsledok.  
 Základné elektrotechnické zákony a ich aplikácia v praxi 1 nakreslite a vysvetlite elektrický obvod a definujte jeho časti  2definujte slovne a matematicky Ohmov zákon  3definujte slovne a matematicky prvý a druhý Kirchhoffov zákon 4 aplikujte základné elektrotechnické zákony pri praktickom riešení elektrických obvodov 
Ohmov zákon : R=U/I a U=I.R Elektrický prúd pretekajúci v uzavretom elektrickom obvode je priamo úmerný napätiu zdroja a nepriamo úmerný elektrickému odporu obvodu. 
Prvý Kirchhoffov zákon : Elektrický prúd pretekajúci v uzavretom elektrickom obvode je priamo úmerný napätiu zdroja a nepriamo úmerný elektrickému odporu obvodu.
Druhý Kirchhoffov zákon : Súčet úbytkov napätia na spotrebičoch sa v uzavretej časti obvodu (slučke) rovná súčtu elektromotorických napätí zdrojov v tejto časti obvodu.    druhý 
  prvý