Choď na obsah Choď na menu
 


a-6

6. Tlačiarne, Cloud, sieťové zariadenia, vektorová grafika
Tlačiarne
Tlačiareň je výstupné zariadenie pripojiteľné k počítaču, určené na tlač predovšetkým papierových dokumentov. Niektoré novšie tlačiarne sú však použiteľné aj na tlač fotografií vo vysokej kvalite, a niektoré sú tiež schopné samostatnej činnosti bez pripojenia počítača. Časť tlačiarní je zabudovaných do rôznych zariadení (napr. elektronické pokladne, lekársky ultrazvukový prístroj), alebo sú spojené so scannerom a/alebo faxom. Špecifickým druhom tlačiarní sú v poslednom čase tzv. 3D tlačiarne, ktoré nevytvárajú plošný obraz na nosnom médiu, ale produkujú priestorové "výtlačky". Tlačiareň pozostáva z mechanizmu na posuv papiera a zo zariadenia, ktoré ukladá farbu na požadované miesto na papieri. 
Poznáme tieto druhy tlačiarni:   
Atramentová tlačiareň: tlačí vystrekovaním kvapôčok tekutého atramentu, ktoré vytvárajú body na papieri. Atrament je vystrekovaný cez trysky prudkým ohriatím odporovým telieskom v malej komôrke, alebo ultrazvukom. Trysky sú usporiadané zvisle na tlačovej hlave, ktorá sa pohybuje vodorovne oproti zvisle posúvanému papieru. Tlačová hlava u termálne vystreľovaného atramentu býva obvykle integrovaná s nádržkou atramentu a menia sa spoločne, u ultrazvukových hláv býva hlava súčasťou tlačiarne a nádržka je oddelená. Atrament do nádržky je obvykle možné doplniť, tomuto sa však výrobcovia často bránia, keďže predaj náhradných hláv resp. nádržiek tvorí značnú časť ich zisku (a často jediný zisk, ak tlačiareň z obchodných dôvodov predávajú za dumpingovú cenu). Nádržka atramentu často obsahuje špongiovitý savý materiál, a sústavou kapilárnych kanálikov je odvetrávaná kvôli vyrovnávaniu tlaku v nádržke s atmosférickým tlakom pri ubúdaní atramentu. Po vytlačení určitého množstva stránok, pri ukončení tlače („vypnutí tlačiarne“) príp. prerušení tlače na dlhšiu dobu tlačiareň vykonáva čistiaci cyklus, keď po vysunutí hlavy do zvláštnej polohy najprv odstráni časť atramentu do zberača odpadového atramentu (obvykle spodné dno tlačiarne, obsahuje často savú špongiovitú hmotu) a potom trysky hlavy otrie, resp. pri ukončení tlače ich uzavrie, gumovým prípravkom. Nevýhodou atramentových tlačiarní sú pomerne vysoké náklady na tlač a možnosť zaschnutia trysiek, ak sa dlhšiu dobu nepoužívajú. Výhodou atramentových tlačiarní je nízka cena tlačiarne (aj keď mnohokrát skreslená taktikou vynucujúcou použitie pôvodných náplní, v ktorých je skrytá značná časť ceny samotnej tlačiarne), malé rozmery a hmotnosť, pomerne vysoké rozlíšenie. Obvykle sa atramentové tlačiarne používajú na kancelársku tlač tam, kde sa tlačí malé množstvo dokumentov, príp. ako prenosná tlačiareň. 
Princíp tlače spočíva na použití matice pri vytváraní znaku.
Hlava obsahuje tisíce trysiek – ich presný počet závisí od výrobcu.  Prenos atramentu na papier : 1)Metóda Bubble Jet (Cannon, Hewlett-Packard) 
2)Metóda Piezoelektrická (Epson)
Metóda Buble Jet 
● Táto metóda patrí medzi metódy využívajúce vysokých teplôt. 
● V každej tryske sa nachádza miniatúrne ohrevné teliesko. 
● Tento prvok sa pri dodaní elektrického impulzu behom niekoľko milisekúnd zahreje a to spôsobí vyparenie atramentu. 
● Tým vznikne v tryske malá bublina, ktorá vytlačí kvapku atramentu cez trysky na papier.
Metóda Piezoelektrická 
● Kryštál ktorý sa pri dodaní elektrického napätia rozkmitá, mechanická metóda. 
● Akonáhle sa v piezoelektrickom prvku v tryske objaví napäťový impulz, dôjde k rozpohybovaniu a vytlačeniu kvapky atramentu na papier. 
● Tým na krátku dobu vznikne podobne ako u metódy Bubble Jet podtlak, ktorý do trysky nasaje nový atrament.
Farebná tlač 
● Pri farebnej tlači z lacnejších atramentových tlačiarní sklame množstvo užívateľov zvlnený papier, ktorý sa krúti, pretože nasal arament. 
● Platí tu pravidlo, že farebné výtlačky vytlačíte len v tom prípade, že nebude tlačiť väčšiu plochu s väčším množstvom atramentu.
 ● Drahšie tlačiarne majú vnútri vyhrievacie teliesko a vytlačenú plochu hneď vysušia, takže výsledkom nieje zvlnený papier. Farebná tlač 
● Použitie špeciálneho papiera (Glossy Paper, Photo paper …), ktorý odpovedá aktuálnemu typu tlačiarne. 
● V tomto ohľade platí, že čím je tlačiareň lacnejšia, tým drahšie je príslušenstvo a naopak.
 
Ihličková tlačiareň: tlačí pomocou súboru pohyblivých tenkých drôtov, nazývaných tradične ihličky, ktoré sú vysúvané elektromagnetom, a otlačením cez farbiacu pásku vytvárajú body na papieri. „Ihličky“ sú obvykle usporiadané zvisle a spolu s príslušnými elektromagnetmi tvoria tlačovú hlavu, ktorá je remeňovým mechanizmom posúvaná vodorovne pozdĺž papiera. Obvyklý počet ihličiek v hlave je 9 alebo 24, výška tlačeného riadku je pritom rovnaká, takže v druhom prípade ide o väčšiu hustotu tlače. V minulosti sa vyskytovali aj netypické tlačiarne s jedinou ihličkou, kvôli cene, aj keď rýchlosť tlače tak bola zúfalo pomalá; a so skupinou ihličiek usporiadaných do obdĺžnika, čo umožňovalo tlačiť celý znak naraz.

Jednotlivé znaky sa skladajú v hlave pomocou jednotlivých ihličiek. 
 Posúvajú papier vo zvislom smere pomocou krokovacieho motorčeka. Môžu posunúť papier o vzdialenosť menšiu ako 1 riadok.
 
Laserová tlačiareň: tvorí obraz vo forme elektrického náboja selektívnym vybíjaním pomocou modulovaného, rotujúcim či kmitajúcim zrkadlom rozmetaného laserového lúča premietaného na nabitý polovodičový valec. Tento obraz je prenesený pomocou čiastočiek pevného farbiva – toneru – na papier, kde je toner „zapečený“. Laserové tlačiarne sa vyznačujú vysokou rýchlosťou, výbornou kvalitou tlače a vysokou životnosťou so stredne vysokými nákladmi na tlač. Väčšinu nákladov tvorí toner, ktorý sa v niektorých druhoch tlačiarní vymieňa spolu s valcom v jednom puzdre, v iných druhoch je valec súčasťou tlačiarne a toner sa do tlačiarne dopĺňa. Farebné laserové tlačiarne tvoria farebný obraz z troch alebo štyroch farebných tonerov postupným prechodom papiera viacerými samostatnými sústavami, alebo postupným prechodom cez jednu sústavu používajúcu v každom prechode iný toner. Cena farebnej tlače je však pomerne vysoká a kvalita je o niečo nižšia než u špeciálnych farebných atramentových tlačiarní. Pri LED tlačiarňach je laser a rozmietacia sústava nahradená lineárnym poľom LED. Výhodou je o niečo vyššia rýchlosť tlače; potenciálne nižšia cena sa vďaka výraznej redukcii cien laserov v poslednej dobe neuplatňuje. Keďže historicky bola cena laserových tlačiarní výrazne vyššia než u ostatných rastrových tlačiarní, v týchto tlačiarňach sa často používa aj drahšia a výkonnejšia ovládacia elektronika. Firmvér laserových tlačiarní preto často implementuje aj zložitejší príkazový jazyk, napr. PostScript či PCL, ktorý umožňuje preniesť časť úloh pri tlačení z počítača na tlačiareň. Tieto tlačiarne sú často aj zdieľané v sietiach, k čomu sú niektoré tlačiarne priamo vybavené sieťovým rozhraním a príslušnými nástrojmi pre zdieľanie. Výhodou laserových tlačiarní je rýchla a tichá tlač pri výbornej kvalite tlače. Nevýhodou je pomerne vysoká cena tlačiarne. U modelov s „dosypaním“ toneru je výhoda nízkej ceny toneru vyvážená nižšou životnosťou danou opotrebením prakticky nevymeniteľného valca. Laserové tlačiarne sú dnes najrozšírenejšie tlačiarne v kanceláriách so stredným a vysokým počtom tlačených strán.
HLAVNÁ ČAST LASEROVEJ TLAČIARNE JE JEJ VALEC NA VYTVÁRANIE OBRAZU.
TLAČOVÝ VALEC JE KOVOVÝ A JE POKRYTÝ SVETLOCITLIVÝM IZOLAČNÝM MATERIÁLOM.
KEĎ LASEROVÝ LÚČ DOPADNE NA VALEC, ZAČNE BYŤ MIESTO, NA KTORÉ DOPADOL VODIVÉ.
AKO SA VALEC OTÁČA, LASEROVÝ LÚČ NAKLESLÍ ELEKTRO STATICKÝ OBRAZ NA VALEC.
TENTO LATENTNÝ OBRAZ JE POSYPANÝ SUCHÝM ATRAMENTOM, ALEBO TONEROM, KTORÝ SA NA NEHO PRICHYTÍ.
ZATIAĽ ČO OBRAZ JE PRIPRAVENÝ NA VALCI, PAPIER JE TLAČENÝ K VALCU. 
AKO SA VALEC OTÁČA, PRIPRAVENÝ OBRAZ SA DOSTÁVA NA PAPIER A ČIASTOČKY ATRAMENTU SA PRICHYTÁVAJÚ NA NEHO.
NÁSLEDNÉ PAPIER PRECHÁDZA CEZ ZAPEKACIU PEC, KTORÁ JE TVORENÁ HORÚCIMI VALČEKMI.
NÁSLEDNE SA ATRAMENT ROZPUSTÍ A PRICHYTÍ SA K PAPIERU.
Proces má 7 krokov
1. SPRACOVANIE
•DÁTA ZO ZDROJA MUSIA BYŤ SKONVERTOVANÉ DO TLAČOVEJ FORMY. TLAČIAREŇ KONVERTUJE DÁTA Z VIACERÝCH JAZYKOV, AKO JE : • ADOBE POSTSCRIPT
2. NABÍJANIE
• PREDCHÁDZAJÚCI LATENTNÝ OBRAZ NA VALCI JE ODSTRÁNENÝ A VALEC JE PRIPRAVENÝ NA PRIJATIE NOVÉHO OBRAZU.
3. ZÁPIS OBRAZU NA VALEC
• NA ZÁPIS OBRAZU NA FOTOVALEC SA VYUŽÍVA LASEROVÝ LÚČ.
4. VYTVORENIE OBRAZU
• TONER SA APLIKUJE NA LATENTNÝ OBRAZ.
5. PRENOS
• TONER SA PRICHYTÍ NA PAPIER.
6. ZAHRIATIE
• TONER SA ZAPEČIE DO VLÁKIEN PAPIERA.
7 ČISTENIE
• POTOM AKO SA TONER PRENIESOL NA PAPIER A PAPIER SA VZDIALIL OD VALCA, ZOSTÁVAJÚCI TONER NA VALCI SA MUSÍ ODSTRÁNIŤ.
 
3D tlačiareň trojrozmerná tlačiareň alebo 3D tlačiareň je zariadenie, ktoré dokáže vytvoriť trojdimenzionálny (3D) objekt na základe digitálnych 3D dát. Tento proces sa nazýva 3D tlač. 3D tlač je aditívny spôsob výroby, kedy postupným nanášaním a spájaním materiálu vo vrstvách vzniká požadovaný objekt a zároveň pri ňom nevzniká nijaký odpad. V súčasnosti je využitie 3D tlače rozdelené do niekoľkých oblastí a to hlavne na základe použitej technológie. Priemyselné tlačiarne sa používajú na vytváranie prototypov alebo malých sérií výrobkov, v medicíne sú to rôzne typy protéz a implantátov alebo domáce hobby tlačiarne na výrobu plastových predmetov.
 
CLOUD
Cloud computing je na internete založený model vývoja a používania počítačových technológií. Možno ho charakterizovať aj ako poskytovanie služieb alebo programov uložených na serveroch na Internete s tým, že používatelia k nim môžu pristupovať napríklad pomocou webového prehliadača alebo klienta danej aplikácie a používať prakticky odkiaľkoľvek. Používatelia neplatia (za predpokladu, že je služba platená) za vlastný softvér, ale za jeho použitie. Ponuka aplikácií sa pohybuje od kancelárskych aplikácií, cez systémy pre distribuované výpočty, až po operačné systémy prevádzkované v prehliadačoch, ako je napríklad eyeOS, Cloud alebo iCloud.
Public cloud, verejný cloud: označovaný ako základný model cloud computingu, v ktorom poskytovateľ, poskytuje výpočtové služby širokej verejnosti. Jedná sa o zdieľanie výpočtového výkonu, ktorý sa prenajíma komukoľvek kto prejaví záujem.
Private cloud, súkromný cloud: privátne vytvorený cloud vo veľkej spoločnosti, ktorá nemôže kvôli legislatíve využiť služby poskytovateľov. Býva prevádzkovaný pre firmu alebo organizáciu. Poskytovaná infraštruktúra je vytvorená na virtuálnych strojoch vo vlastnom privátnom dátovom centre. Na rozdiel od verejného cloudu pri privátnom cloude je celá infraštruktúra pod kontrolou firmy alebo organizácie.
Hybrid cloud: kombinácia verejného a súkromného cloud computingu. Navonok vystupujú ako jeden cloud.

Virtuálne servery sú len jedna časť cloud computing. Takisto môžete tam mať úložisko súborov, databáz a dokonca aj softvéru. 
 Kľúčom týchto produktov je, že platíte len za to čo používate, ako sú počet gigabajtov dát za mesiac. 
 Linux hrá ústrednú úlohu v cloud computing. 
Väčšina virtuálnych strojov funguje na linuxovom jadre a Linux sa často používa pre hosťovanie aplikácii za službami cloud computing.

Sieťové zariadenia
ACCESS POINT- Bezdrôtový prístupový bod je zariadenie, ktoré navzájom prepája bezdrôtové sieťové komunikačné zariadenia, čím vytvára bezdrôtovú sieť. Bezdrôtový prístupový bod funguje ako fyzický regeneračný zosilňovač opakovač  alebo ako smerovač. Prístupový bod sa obvykle pripája k pevnej sieti typu Ethernet, čo umožňuje prenášať dáta medzi bezdrôtovými a drôtovými zariadeniami. Niekoľko prístupových bodov sa môže navzájom prepojiť a vytvoriť tak väčšiu sieť, ktorá umožňuje „roaming“. Naproti tomu sieť, v ktorej sa klientske zariadenia komunikujú priamo navzájom, bez prístupových bodov, sa nazýva ad-hoc sieť. Popularita lacných a ľahko inštalovateľných bezdrôtových prístupových bodov rýchlo vzrástla na prelome 20. a začiatku 21. storočia. Tieto zariadenia poskytli spôsob ako sa v typických ethernetových sieťach zbaviť káblov. Zatiaľčo inštalácia kabeláže v kancelárii, doma alebo v škole často vyžaduje prevliekanie mnohých káblov cez steny a stropy, bezdrôtové siete umožňujú kabeláž zredukovať alebo úplne eliminovať. Okrem toho bezdrôtové siete poskytujú používateľom väčšiu pohyblivosť, čím oslobodzujú jednotlivcov od obmedzení počítačov „prikáblovaných“ k stene.
Sieťová karta- Sieťová karta alebo LAN karta alebo sieťový adaptér alebo NIC je počítačový hardvér umožňujúci komunikáciu cez počítačovú sieť.
Sieťová karta je rozširujúcou kartou počítača, ktorá sa zasúva do zbernice počítača (v minulosti ISA, neskôr PCI a PCIE). V súčasnosti už býva súčasťou matičnej dosky ako integrovaný čip s príslušným konektorom. Externé sieťové karty sa pripájajú cez externé konektory počítača (USB, PCMCIA ...). Sieťová karta z logického hľadiska obsahuje elektronické obvody potrebné na komunikáciu použitím špecifickej fyzickej vrstvy a linkovej vrstvy. To poskytuje základ na sieťový protokolový zásobník, umožňujúc komunikáciu v malých skupinách počítačov na rovnakej lokálnej sieti a komunikáciu na veľké vzdialenosti pomocou smerovateľných komunikačný protokolov ako Internet Protocol. Interná sieťová karta je klasická rozširujúca karta pre zbernicu počítača (PCI, PCIE, ISA apod.). Z hľadiska zbernice sieťová karta na prenos dát používa I/O adresu, DMA a IRQ.


Na karte sa obvykle nachádza:
-špecializovaný komunikačný obvod – jadro karty. Ide o špecializovaný komunikačný procesor obsahujúci všetko, čo komunikácia cez sieť vyžaduje, ktorý výrazne zjednodušuje jej konštrukciu. Najväčší výrobcovia obvodov sú Realtek, 3COM, SMC, Intel ai.
-ROM pamäť – resp. pätica pre pamäť - tzv. BOOT ROM pamäť s programom umožňujúcim pripojenie k sieti LAN bez dodatočného komunikačného softvéru. Umožňuje postaviť počítač bez operačného systému - bezdiskovú stanicu (tzv. terminál, pracovná stanica), ktorý si všetok softvér potrebný pre prácu stiahne z hlavného počítača – servera.
-napäťový menič na z 5V na 9V, potrebný pre niektoré druhy sietí..
-na lište sa nachádza konektor podľa použitej linky (BNC, RJ-45 – TP, Token Ring, AUI...) kam sa pripája komunikačný sieťový kábel
-LED diódy na indikáciu aktivity siete a prítomnosti signálu v sieti.
-Externé karty obsahujú navyše časti potrebné pre komunikáciu cez daný externý port (USB, PCMCIA ...).
Vektorová grafika
Vektorová grafika označuje spôsob definovania obrazových informácií pomocou základných geometrických primitív, akými sú bod, úsečka, priamka, krivka, mnohouholník, ktoré sa dajú vyjadriť matematickými rovnicami. Na rozdiel od vektorovej grafiky definuje rastrová grafika grafickú informáciu množinou usporiadaných farebných bodov, pixelov. Obrázok vytvorený vo vektorovej grafike sa dá exportovať do rastrovej grafiky, pričom je možné zadať akékoľvek rozlíšenie, aké bude mať rastrový obrázok. 
Programy pre prácu s vektorovou grafikou:  Zoner Callisto, Adobe Illustrator, a iné.
Vektorové formáty
-AI Vychádza z jazyka PostScript Adobe, vyvinutý ako natívny formát pre vektorový grafický editor Adobe Illustrator, v súčasnosti (od verzie pre Illustrator CS2) plne kompatibilný s formátom PDF (stačí prepísať koncovku).
-EPSF, EPS (Encapsulated PostScript File – nezabalený/editovateľný PS súbor) Vychádza z jazyka PostScript Adobe, vyvinutý pre DeskTop Publishing, ale môže byť aj úplne bitmapový, v súčasnosti plne nahradený formátom PDF.
-HPGL Vyvinutý firmou Hewlett Packard ako ovládací jazyk pre plotery.
-DXF, DWG Vyvinuté firmou Autodesk pre program AutoCAD, ktorý sa stali štandardom v oblasti programov CAD.
-CDR Vyvinutý firmou Corel pre vektorový grafický editor Corel Draw

Vektorová grafika má oproti rastrovej grafike niektoré výhody:
Je možné ľubovoľné zmenšovanie alebo zväčšovanie obrázka bez straty
Je možné pracovať s každým objektom v obrázku oddelene.
Výsledná pamäťová náročnosť obrázka je obvykle omnoho menšia ako pri rastrovej grafike.
Nevýhody:
Oproti rastrovej grafike je spravidla zložitejšie obstaranie obrázka. V rastrovej grafike si môžeme obrázok ľahko zaobstarať pomocou fotoaparátu alebo skenera.
Ak prekročí zložitosť grafického objektu určitú hranicu, začne byť vektorová grafika náročnejšia na operačnú pamäť a procesor ako bitmapová grafika.